Hatha Yoga

Saswitha (Hatha) Yoga lessen

Er zijn verschillende vormen van yoga. Zon Yoga biedt Saswitha Yoga aan. Dit is een vorm van Hatha Yoga die uitgaat van de eenheid van lichaam en bewustzijn waarbij de adem de verbinding vormt. Kenmerkend voor Saswitha Yoga is de manier waarop je de adem gebruikt als middel om in jezelf die verbinding te ervaren. Een les Saswitha (Hatha) yoga bevat een evenwichtige verdeling tussen staande, zittende en liggende houdingen. De klassieke hatha-yogahoudingen voer je eerst dynamisch uit, als voorbereiding tot de statische houding. De adem is de dragende kracht in elke beweging. Door concentratie op de adem ontstaat een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling.

Alle bewegingsmogelijkheden van wervelkolom en gewrichten komend aan bod. In elke oefening zoek je naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht. De oefeningen variëren van subtiel tot uitdagend en kunnen aangepast worden aan ieders mogelijkheden. Daarnaast biedt elke les ontspanningsoefeningen, concentratie en meditatie, waardoor er een complete ervaring ontstaat. De aandacht gaat naar binnen, naar jezelf. Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent.

Door de sterke mentale gerichtheid van veel activiteiten is er bij veel mensen veel energie in het hoofd en minder in de onderkant van het lichaam. De yogahoudingen zijn zeer grondend waardoor je meer rust in het hoofd ervaart. De yogahoudingen hebben een diepe doorwerking op alle vitale functies zoals de ademhaling, de bloedsomloop, het zenuwstelsel, het hormonale stelsel en de spijsvertering.  Lenig hoef je niet te zijn. Je oefent binnen de eigen grenzen van je bewegingsruimte. Wel krijg je na verloop van tijd meer souplesse en kracht, zowel lichamelijk als op het niveau van denken, voelen en doen.

Tips voor de  Yogalessen

  • Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent. Dat is 5-10 minuten voor aanvang van de les. Daardoor kun je zelf goed starten en de meeste waarde uit je yogamoment halen. Bovendien kunnen we op tijd starten wat voor iedereen fijn is.
  • Zorg ervoor dat je niet te veel eet of drinkt voordat je aan de les deelneemt.
  • Zorg ervoor dat je soepel zittende kleding aandoet, waarin je je gemakkelijk kunt bewegen. De oefeningen worden op blote voeten gedaan.
  • Geef voor aanvang van de les aan als je geblesseerd bent, je ziek voelt of als er andere bijzonderheden zijn.
  • Breng je eigen yogamatje, een groot badlaken en fleecedeken mee.
  • Wanneer je net begonnen bent met yogales en nog niet de beschikking hebt over een eigen yogamat, stelt Zon Yoga voor de les een yogamat ter beschikking.
  • Als je door ziekte of andere afwezigheid niet bij de yogales aanwezig kunt zijn, stuur dan tijdig een berichtje per mobiele telefoon of een e-mail.
  • Het is handig om na de yogales voldoende water en/of thee te drinken. Hiermee stimuleer je het afvoeren van afvalstoffen. Tip: neem een waterflesje mee naar de les!
“Met Yoga train je je hele ademsysteem. Zo stimuleer je de opname van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Bovendien helpt yoga je om je bewust te worden van de patronen van denken en doen die onrust en stress veroorzaken.”